Ankara Çözüm Kolejinde STEAM&Maker eğitimi sistem bütünlüğü içinde akademik derslerin bir bileşeni olarak ele alınır. STEAM eğitiminin (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanat disiplinlerinin tüm öğretim süreçlerinin doğal bir parçası olarak tanımlıyoruz.

STEAM&Maker Eğitim Modeli bireyin/bireylerin üretken düşünme becerilerini geliştirerek el becerilerini ortaya koyabilmeleri açısından birçok imkân sağlamaktadır. STEAM&Maker sayesinde öğrencilerimiz, bir amaç uğruna hayata geçirmek için çalıştıkları projeler ile üretken düşünme, problem çözme, sorumluluk alma ve iletişim becerilerini geliştirirler. STEAM&Maker eğitimimiz kapsamında okulumuzda öğrencilerimizin araştırma, geliştirme, uygulama ve yeni keşifler yapma yeteneklerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.

Ankara Çözüm Kolejinde -Milli Eğitim Bakanlığımızın da 2023 Vizyon Belgesi’nde yer alan çalışmalar doğrultusunda-  21 Tasarım-Beceri Atölyelesi kurulmuştur.

 

LEGO ATÖLYESİ

STEAM&MAKER programı kapsamında tasarım yapma ve programlama etkinliklerini bir araya getirerek öğrencilerimizin bilim ve teknolojiye ilgi duymalarını amaçlıyoruz. Belirli bir tematik problem üzerine çözüm algoritmaları geliştirerek işlevsel araçlar üretmelerine olanak sağlıyoruz.

Okulumuzda robotik dersleri anaokulu ve ilkokul kademelerinde lego atölyesinde gerçekleşir. Öğrenciler boy ve yaş özelliklerine uygun olarak; onlar için özel dizayn edilmiş tabure ve masalarda bireysel çalışmalar ve grup çalışmaları yaparak 9 haftalık periyotlara katılır. Öğrencilerin yaş gruplarına uygun olarak belirlenen Edison, LEGO WE DO 2.0 robot setlerini kullanarak programlama çalışmaları yapıyoruz.

 

Ankara Çözüm Koleji İlkokul robotik takımlarımız LEGO MONSTERS 2018 Ankara turnuvasında “Akıllı Modelimizin İnanılmaz Hareketi” ödülünü almaya hak kazanmıştır.

Ankara Çözüm Koleji İlkokul robotik takımımız LEGO MONSTERS ve LEGO HUNTERS 2019 Ankara turnuvasındaParıldayan Yıldızlar” ve “Harika Poster” ödüllerini almaya hak kazanmıştır.

 

FLL (FİRST LEGO LEAGUE) TURNUVA HAZIRLIK ATÖLYESİ

FLL (First Lego League ) turnuvalarına katılan 6-16 yaş aralığındaki öğrencilerimizin kendilerini topluma duyarlı bilim insanı ve mühendis olarak görmelerini sağlayan, programlama becerilerini geliştirdikleri ve öğrendikleri kavramları kendi modellerine hareket ettirmek için uygulama yaptıkları atölyedir.

Ankara Çözüm Koleji Lise takımımız, GUARDIANS OF THE GALAXY 2019 Ankara turnuvasında “Duyarlı Profesyonellik” ödülünü almaya hak kazanmıştır.

Yine Ankara Çözüm Koleji Lise takımımız, ORION 2020 Ankara turnuvasında “Duyarlı Profesyonellik” ödülünü almaya hak kazanmıştır.


 

ROBOTİK KODLAMA ATÖLYESİ
Robotik atölyesinde görsel tasarım, programlama ve 3B modelleme etkinliklerini biraraya getirerek öğrencilerimizin mühendislik bilimine küçük yaşta atmalarını sağlıyoruz. Öğrencilerimiz STEAM&Maker programı kapsamında 3B modelleme periyodunda bilgisayarlarında kendi tasarımlarını yapar, tasarımlarını 3B yazıcılar kullanarak gerçeğe dönüştürür.

Robotik kodlama atölyemizde 5 adet 3B yazıcı, lazer kesme cihazı, öğrencilerimizin yaş gruplarına uygun olarak belirlenen mBot setleri, LEGO Mindstorms EV3, mblock Ultimate 2.0 robot setleri ve 2 adet drone bulunmaktadır.


 

AHŞAP TASARIM ATÖLYESİ
Ahşap tasarım atölyesi öğrencilerimizin ekip halinde, planlı çalışmasına, el becerilerini geliştirmelerine katkı sağlamaktadır. Öğrencilerimizin el-göz-beyin koordinasyonlarını güçlendirdikleri üretken bireyler haline dönüşmeleri ahşap tasarım atölyemizde amaçlanmaktadır. Ahşap tasarım atölyesiyle öğrencilerimize farklı disiplinleri bir araya gelerek ürün çıkarmaları sağlanır.

Ahşap tasarım atölyemizde öğrencilerimiz için özel olarak seçtiğimiz, çocukların zarar görmeyeceği şekilde tasarlanmış, onlar için hiç bir yaralanma riski olmayan özel malzemeler kullanmaktayız. Atölyemiz bünyesinde olan Müzik Aleti Yapımı Kulübü’nde uzman öğretmen ve eğitmenlerden oluşan kadromuz eşliğinde öğrencilerimizle birlikte bağlama ile ney üretiyoruz. Kendi enstrümanlarımızı kendimiz üreterek öğrencilerimize müzik sevgisini aşılıyoruz.

 

GELENEKSEL EL SANATLARI ATÖLYESİ 
Ankara Çözüm Kolejinde STEAM&Maker öğretim ders programı kapsamında öğrencilerimiz kültürümüzün esintilerini taşıyan; seramik ve çömlek sanatının inceliklerini öğrenirler. Dersler 2 aylık periyotlar halinde gerçekleşir. Öğrencilerin sınıf seviyeleri yükseldikçe eğitimlerinin düzeyi ve onlar için hazırlanan kazanımlar değişir. Geleneksel El  Sanatları Atölyemizde 1 adet Seramik fırın ile 5 adet seramik tornası bulunmaktadır.


UZAY HAVACILIK ATÖLYESİ
Uzay havacılık atölyesi ile ilkokul kademesinden itibaren öğrencilerimizin havacılık biliminin öneminin ve yaşadığı değişimin farkına varması hedeflenmektedir. Öğrencilerimiz havacılık alanında üretim yapmanın yanı sıra, havacılığın diğer bilim dalları ile kurduğu işbirliklerini keşfeder. Böylelikle öğrencilerimiz fizik ve matematik alanlarında edindikleri bilgileri pekiştirir.

Havacılığa dair geçmişten günümüze bir perspektif sunulan uzay havacılık atölyesinde öğrencilerimiz uçurtmadan F-16’ya, uzay mekiğinden rokete pek çok hava aracı ile tanışma imkanı bulur.

Uzay Havacılık dersi kapsamında oluşturduğumuz ASIM takımı (Türkiye’nin millî teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini temel hedefi olarak benimseyen Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Türkiye'nin önemli kurum ve firmalarının destekleriyle düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali) TEKNOFEST’e katılarak İnsanlık Yararına Teknoloji kategorinin Ulaşım alanında 3.'lük ödülü kazanmıştır.



MUTFAK - SOSYAL YAŞAM BECERİLERİ ATÖLYESİ
Mutfak atölyemiz ile öğrencilerimiz temel yaşam becerilerinden biri olan mutfak ve sofra adabını öğrenmektedir. Mutfak atölyemizde; kullanılan ürünlerin kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanmasına dikkat edilmektedir.

1.sınıf öğrencilerimiz; Temel yaşam becerilerinden biri olan “Mutfak Düzeni”ni öğrenir ve bu düzene hakim olur.

5.sınıf öğrencilerimiz; kendi ürettikleri ürünleri belirli bir düzen ve kural çerçevesinde sunar ve paylaşır.

9. sınıf öğrencilerimiz ise; yoğun üretim ortamını ve malzeme listesini düzenler. Rehber öğretmenleri eşliğinde yemekler pişirir.

 

MÜZİK ATÖLYESİ
Öğrencilerimizin Çözüm Kolejinden mezun olduklarında kendi istek ve yetenekleri doğrultusunda en az bir müzik enstrümanını öğrenmiş olmalarını hedefliyoruz.


1. Gitar Sınıfı : Gitar sınıfımızda öğrencilerimizle; ritim, nota ve akort terimleri üzerinde duruyoruz. Repertuvar oluşturup özgün çalışmalarda bulunuyoruz. Oluşturmuş olduğumuz repertuvarları sene sonunda programlarda ve konserlerde sergiliyoruz.


2. Keman Sınıfı : Keman sınıfımızda öğrencilerimize; tutuş, yay çekme, nota, 1. ve 2. parmak konumu dersleri verilmektedir.  Öğrencilerimiz kendilerini geliştirerek belirli günler ve haftalarda okul bünyesinde gelişen organizasyonlarda görev alır ve ürünlerini sergileme fırsatı elde eder.

 

3. Piyano Sınıfı : Piyano sınıfımızda öğrencilerimize temel piyano eğitimleri kapsamında ritim, nota, sesli ve sessiz süre değerleri dersleri verilir. Öğrencilerimiz tüm bedenini, özellikle omuzdan itibaren üst kolunu, ön kolunu bileklerini ve parmaklarını koordine eder. Ayrıca iki ayağıyla da pedalları kullanarak beyin koordinasyonunu sağlar. Piyano dersleri ile öğrencilerimiz el-göz koordinasyonunu, işitsel ve sözel beceriler geliştirir, odaklanmayı öğrenir ve hızlı okuma becerisi kazanır.

 

DRAMA VE TİYATRO ATÖLYESİ
Drama, oyun yoluyla bireyin kendini tanımasıdır. Birey oyun yoluyla öğrenir. Özellikle çocuklar oyun oynarken gelişir, kendinin farkına varır, empati duygusunu geliştirir, gerçek yaşamın provasını yapar. Ankara Çözüm Koleji’nde anasınıfı ve ilkokul kademelerindeki drama dersi haftalık ders programı içinde yer alır. Ortaokul ve lise kademelerinde ise kulüp şeklinde faaliyet gösterir. Drama atölyemizle öğrencilerimizi kendilerini daha rahat ifade edebilen, dışa dönük, sosyal yönü gelişmiş, özgüvenli bireyler olarak yetiştiriyoruz.

 

GÖRSEL SANATLAR ATÖLYESİ
Görsel sanatlar atölyesinde sanatsal uygulamalar ve tasarım çalışmaları yoluyla her kademeden öğrencilerimizin kendilerini ifade edecekleri imkan verilerek; özgür ve özgün düşünme, deneme ve üretme kapasitelerini geliştirmeleri hedeflenir. Görsel sanatlar eğitiminin küçük yaşlarda başladığı atölyemizde anaokulundan liseye kadar her yaş grubuna göre ayrı atölye çalışmalarında birbirlerine eşlik ederler. Görsel sanatlar atölyesinde öğrencilerimize; origami-kirigami, karakalem, taş boyama ve ebru dersleri verilir.

 

BİLİŞİM STEM&CODING LAB.
Bilişim Stem&Coding dersi kapsamında ortaokul kademesindeki öğrencilerimiz kodlamayı blok tabanlı programlar ile öğrenir ve STEAM&Maker öğretim programı kapsamında ürüne dönüştürmeye başlar. Lise kademesindeki öğrencilerimiz ise metin tabanlı programlar ile tanışır. Öğrencilerimiz 9.sınıfta Python programlama dili dersleri almaya başlarlar. İleride yazılım alanında çalışmak ve bu konuda uzmanlaşmak isteyen öğrencilerimiz yazılım kulüplerine katılarak kodlama dünyasını keşfeder. Bilişim Stem&Coding Lab. Atölyemizde öğrencilerimize; Ardunio, Greenbox, Grafik Tasarım dersleri verilmektedir.

 

GREEN BOX STÜDYOSU
Okulumuzda öğrencilerimizin animasyon, kısa film çekimleri için yeşil ekran yöntemiyle iki farklı görüntüyü birbiri üstüne oturtma işlemini gerçekleştiren çekim uygulamasında kullanılan Green Box Stüdyosu bulunmaktadır. Green Box stüdyosu ile öğrencilerimiz, hayal dünyalarını somutlaştıracak teknolojik etkinlikler yapmaktadır.
 

CEP SİNEMASI
Anaokulu ve ilkokul öğrencilerimize özel oluşturulmuş olan cep sineması; 24 öğrenci kapasiteli, öğrencilerimizin film izleme etkinliklerini gerçekleştirdiği küçük sinema salonu alanıdır. Cep sinemasında; projeksiyon cihazı, sinema ses sistemi, yansıtma perdesi, aktif havalandırma sistemi, gökyüzü temalı gergi tavan ve öğrencilerimiz için özel yer minderleri yer almaktadır.

 

ORGANİK TARIM UYGULAMA ALANLARIMIZ


BİYOLOJİ UYGULAMA ALANI
Biyoloji uygulama alanımızda öğrencilerimizle birlikte yeşil terapi programımız kapsamında istiridye mantarı, kültür mantarı ve kırmızı solucandan gübre üretimi yapıyoruz.


ORGANİK YUMURTA VE TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ ALANI
Öğrencilerimizin kurduğu Bili Bilim kulübü, geleneksel yöntemlerle okul bahçemizde süs tavuğu, kuluçka sistemi ile civciv üretimi yapıyor. Öğrencilerimizle birlikte okul bahçemizde yer alan tavuk kümesimizden günlük taze ve organik yumurta toplamanın keyfini çıkartıyoruz.

 

SERA ALANI
Yeşil terapi programı kapsamında okul bahçemizde öğrencilerimiz toprakla iç içe olmaları amacıyla akıllı sera alanımız mevcuttur. Öğrencilerimiz ile birlikte sera alanımızda organik sebze ve meyve üretiyor, ekim-dikim, çapa ve sulama işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Organik olarak yetiştirdiğimiz meyve ve sebzelerimizin takibi öğrencilerimiz tarafından yapılıyor.

 

AÇIK TARIM UYGULAMA ALANI
Kapalı sera alanımız dışında yeşil terapi programı kapsamında oluşturuan açık tarım uygulama alanımızda yine öğrencilerimiz ile birlikte organik sebze ve meyve üretimi gerçekleşritiyoruz. Domates, salatalık, biber, bakla, fasulye, tere, maydonoz, kıvırcık ve çilek gibi sebze ve meyvelerin üretimi öğrencilerimizin elleriyle yapılıyor.

 

Partnerler
BİLGİ
ALIN